Yhdistyksen säännöt

1 § Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Spessu – Oulun yliopiston erityispedagogiikan opiskelijain yhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikkakunta on Oulun kaupunki.

2 § Tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Oulun yliopistossa erityispedagogiikkaa opiskelevien etujärjestönä. Yhdistys valvoo jäsenistönsä etuja heidän opinto-, sosiaali-, kulttuuri- ja ammattikysymyksissään yhteistyössä muiden opiskelijajärjestöjen kanssa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

1) pitää yhteyttä muihin yhdistyksiin, järjestöihin ja viranomaisiin.

2) voi myöntää avustuksia ja stipendejä opinnoissaan hyvin menestyneille tai muuten ansioituneille jäsenilleen.

3) antaa lausuntoja, tekee aloitteita, järjestää kokouksia, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia.

4) harjoittaa juhla- ja julkaisutoimintaa

Edellä mainituilla tavoilla hankitut varat käytetään opiskelijayhteisön toiminnan ja opiskelijoiden opiskeluedellytysten parantamiseen. Toimintansa rahoittamiseksi yhdistys voi harjoittaa kopiokone- ja kahviotoimintaa, järjestää opiskelijoiden välisiä ohjelmallisia tilaisuuksia, vastaanottaa avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä toimeenpanna arpajaisia ja varainkeräystä sekä omistaa toimintaa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta. Tarvittaessa yhdistys hankkii toiminnalleen asianmukaisen luvan.

3 § Jäsenyyttä koskevat määräykset

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa erityispedagogiikkaa pääaineena tai sivuaineena opiskeleva henkilö. Jäseneksi hyväksymisestä päättää yhdistyksen hallitus. Kannatusjäsenenä voi olla kuka hyvänsä yksityinen henkilö, joka maksaa yhdistykselle vuosikokouksen vahvistaman jäsenmaksun ja jonka hallitus hyväksyy yhdistyksen kannatusjäseneksi. Kannatusjäsenellä ei ole äänioikeutta killan kokouksissa. Jäsenyys tulee voimaan, kun 5 §:n mukainen jäsenmaksu on suoritettu. Yhdistyksen kannatusjäseneksi voi liittyä oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa. Kannatusjäsenen jäsenmaksusta päättää yhdistyksen hallitus.

4 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenillä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle, hallituksen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erostaan yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Jäsenen ero tulee voimaan välittömästi kun eroilmoitus on jätetty. Yhdistyksen kokous voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos tämä on jättänyt tekemättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen

liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa tai näissä säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Erottamispäätöksessä on mainittava erottamisen syy ja erotuspäätös tehdään 2/3 määräenemmistön päätöksellä yhdistyksen kokouksessa.

5 § Jäsenmaksu

Jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen vaalikokous.

6 § Yhdistyksen kokoukset

Päätäntävaltaa yhdistyksessä käyttää yhdistyksen kokous.

Yhdistyksen kokouksissa on läsnäolo-, puhe- ja äänioikeus kaikilla yhdistyksen varsinaisilla jäsenillä. Kunniapuheenjohtajalla, kunniajäsenillä ja kannattavilla jäsenillä on yhdistyksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokous voi myöntää läsnäolo- ja puheoikeuden myös muille.

Yhdistyksen kokouksessa asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänienemmistöllä. Ellei säännössä ole toisin määrätty, päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee, paitsi vaaleissa arpa.

Ylimääräinen kokous pidetään, jos yhdistyksen hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai jos 1/10 osa äänioikeutetuista jäsenistä niin vaatii ennalta nimetyn asian käsittelemistä varten. Kokous on pidettävä neljäntoista vuorokauden kuluttua siitä, kun vaatimus sen pitämisestä kirjallisena on esitetty hallitukselle. Kutsu yhdistyksen kokoukseen on lähetettävä postitse tai sähköpostitse jäsenistölle vähintään seitsemän päivää ennen kokousta. Kokouskutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat. Mikäli yhdistyksen varsinainen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, on jäsenen ilmoitettava siitä kirjallisesti niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

Yhdistyksen tekemät päätökset tulevat voimaan heti, ellei niitä tehdessä ole toisin määrätty eikä yhdistyslaki toisin määrää.

Yhdistyksen kevätkokouksessa, joka pidetään maaliskuussa hallituksen määräämänä päivänä käsitellään seuraavat asiat:

1) kokous avataan

2) valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa sekä vähintään kaksi ääntenlaskijaa

3) todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4) hyväksytään kokouksen esityslista

5) esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto

6) päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuu velvollisille

7) käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

8) kokouksen päättäminen

Vaalikokouksessa, joka pidetään hallituksen määräämänä päivänä marraskuussa käsitellään seuraavat asiat:

1) kokous avataan

2) valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa sekä vähintään kaksi ääntenlaskijaa

3) todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4) hyväksytään kokouksen esityslista

5) valitaan hallitukselle puheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja muut hallituksen jäsenet sekä mahdolliset kaksi varajäsentä

6) valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja

7) päätetään jäsenmaksun suuruus ja sen kanto

8) vahvistetaan toimintasuunnitelma ja tulo- ja menoarvio

9) käsitellään muut kokouslistassa mainitut asiat

10) kokouksen päättäminen

7 § Hallitus

Hallitus toimii yhdistyksen lakimääräisenä edustajana. Vaalikokous valitsee hallituksen. Hallitukseen valitaan ensin puheenjohtaja. Tämän jälkeen valitaan vähintään viisi (5) ja enintään kahdeksan (8) muuta jäsentä sekä mahdolliset kaksi varajäsentä. Hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessa keskuudestaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus voi asettaa tarpeelliseksi katsomiaan alaisuudessaan toimivia toimikuntia tai nimittää toimihenkilöitä joko määräaikaisesti tai pysyvästi. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Mikäli hallituksen jäsen pyytää eroa tehtävistään tai on muusta syystä pysyvästi estynyt hoitamaan tehtäviään hänen tulee ilmoittaa siitä hallitukselle kirjallisesti.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet jäsenistä ja puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on läsnä ja kaikille on toimitettu kirjallinen, sähköinen tai suullinen kutsu. Hallituksen kokouksessa on läsnäolo-oikeus hallituksen kutsumalla henkilöllä tai yhdistyksen edustajalla. Hallitus voi myöntää puheoikeuden edellä mainitulle erillisestä pyynnöstä. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänienemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa.

Hallituksen tehtävänä on panna toimeen yhdistyksen kokouksen päätökset; valmistaa yhdistyksen kokouksen ohjelmat; pitää jäsenkortistoa; valita yhdistyksen edustajat eri tilaisuuksiin ja muihin yhdistyksiin; asettaa avukseen tarvitsemansa jaostot, valiokunnat ja toimikunnat; hoitaa yhdistyksen yhteisiä asioita ja taloutta; vastata yhdistyksen varojen hoidosta; ryhtyä kaikkiin toimiin, joita yhdistyksen etu vaatii sekä tiedottaa toiminnasta yhdistyksen jäseniä.

8 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.

9 § Tilit ja tilintarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Hallituksen on jätettävä tilit toiminnantarkastajalle vähintään kolme viikkoa ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan on tarkistettava tilit ja kalusto sekä esiteltävä niistä hallitukselle kirjallinen lausunto vähintään kahta viikkoa ennen kevätkokousta.

10 § Ohjesäännöt

Näitä sääntöjä täydentävillä ohjesäännöillä voidaan antaa täsmentäviä määräyksiä hallituksen toiminnasta ja tehtävistä sekä muista yhdistyksen toiminnan kannalta tärkeistä asioista. Ohjesäännöt ja niihin tehtävät muutokset on hyväksyttävä yhdistyksen kokouksessa 2/3 äänienemmistöllä. Ohjesäännöt tulevat voimaan heti, kun ne on yhdistyksen kokouksessa hyväksytty.

11 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Sen lisäksi, mitä näissä säännöissä on määrätty, noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain määräyksiä.

Näiden sääntöjen muuttamista tai yhdistyksen purkamista koskeva päätös tulee voimaan, jos muuttamista tai purkamista on kannattanut vähintään 2/3 yhdistyksen kokouksessa annetuista äänistä ja se on yhdistysrekisteriin merkitty. Jos yhdistys on päätetty purkaa, on sen jäljellä olevat varat käytettävä yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen niin kuin se yhdistyksen kokous määrää, joka päättää yhdistyksen purkamisesta.